מערכות ספרינקלרים מסוג "פריאקשן"- סקירה מקצועית
- יצחק אוביץ
- 7 ביולי 2020
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 בפבר׳ 2021
ברשומה הבאה תובא סקירה על מערכות ספרינקלרים מסוג פריאקשן:
מערכות המתזים הקלאסיות מכונות מערכות "רטובות", משום שהמערכת מלאה במים כל העת, והספרינלרים הם כמו פקקים דרוכים, שרק ממתינים להיפתח במידת הצורך.
הצרה הגדולה היא, שלעתים המתזים עלולים להיפתח גם שלא לצורך, כלומר להיפתח בשוגג וליצור נזקי מים נרחבים מאוד. חשוב להבין כי מרגע שהספרינקלר נפרץ, המים יזרמו באופן חופשי עד לסגירת שסתום המערכת באופן ידני.
מה היא הסיבה לכך שמתז עלול להיפתח בשוגג?
זה יכול לקרות בעקבות מוצר פגום שיצא מהמפעל, שינוע ואחסנה לקויה של המוצר עד להתקנתו, שימוש בכלי עבודה לא ייעודיים בעת ההתקנה, חשיפת המתז לטמפרטורות גבוהות- כגון התקנתו בסמוך למפזרי חום או תאורות בעלות הספק חשמלי גבוה. בכל אופן חשוב להבין שהספרינקלרים הם חרב פיפיות. הם עלולים להתהפך עלינו, ולייצר נזקי מים גדולים ביותר.
חשוב לציין כי הספרינקלרים עצמם הם מוצרים מאוד אמינים, שעוברים מבדקים מחמירים במעבדות בינלאומיות מוכרות כגון UL או FM. לכן, ברוב המקומות עדיין נהוג להתקין מערכות מתזים "רטובות". אולם, ישנם מקומות בהם נזקי המים יהיו בסדרי גודל עצומים, ואף בלתי הפיכים. דוגמאות לכך הם מוזיאונים עם פריטים ייחודיים שאין להם תחליף, חדרי תקשורת ושרתים בהם כיבוי במים עלול לגרום למחיקת מידע ללא גיבוי ואתרים בהם נזקי המים עלולים לגרום להשבתה ארוכת טווח ולנזקים עקיפים משמעותיים- כגון חדרי מעליות.
מערכות "פריאקשן":
מערכות "פריאקשן" הן מערכות מתזים ללא מים בתוך הצנרת. המים חסומים בראש המערכת, כך שגם אם קיים מתז פגום או מתז שנפתח, תתקבל אזעקה או דיווח תקלה, אך לא יזרמו מים. המים ייכנסו לצנרת רק במידה ובנוסף לפתיחת הספרינקלר תהיה פעולה נוספת, כגון פעולת גלאים. זו משמעות הביטוי "פרי-אקשן"= קדם-הפעלה.
חסרונות המערכת:
יש להדגיש שני חסרונות עיקריים במערכות אלו: האחד הוא פגיעה באמינות המערכת. אם מערכת "רטובה" נחשבת כ"טיפשה" היות ואין כל התניה שתמנע מהמתז להתחיל לעבוד, הרי שבמערכות ה"חכמות" ישנן התניות נוספות עד לעבודת המערכת- ולכן ההסתברות לתקלות בפעולת המערכת עולה.
החסרון השני הוא בזמן הגעת המים עד לספרינקלר. במערכות רטובות המים כבר נמצאים בלחץ בתוך הצינורות, אך במערכות פריאקשן הצנרת היא ללא מים באופן רגיל, ולכן באירוע אמת השריפה תהיה גדולה יותר עד שהמים יתחילו לצאת מהספרינלקרים ולהיאבק באש.
מניעת תקלות פעולת המערכת:
כחלק מהניסיון להקטנת ההסתברות לתקלות במערכות אלו, NFPA 13 מהדורת 2019 קובע כי החל מ 1.1.2021 כל פעם שמתבצע ניתוק של סולונואיד ממערכת המופעלת באמצעים אלקטרוניים, יתקבל דיווח על תקלה ברכזת גילוי האש. סעיף זה אמור לגרום להקטנת האפשרות של מערכות פריאקשן שלא יעבדו, היות ותהיה הודעת תקלה בכל מקרה שהמערכת אינה פעילה.
מתי ואיזה סוג מערכת פריאקשן
בתוך עולם הפריאקשן ישנן רזולוציות עדינות עוד יותר, שאינן חלק מסקירה כללית זו- כגון: כמה התניות צריך עד לכניסת המים למערכת- התניה בודדת או מספר התניות. מהו מנגנון ההפעלה- הידראולי, אלקטורני או פניאומטי. לאחר שהוחלט על הקמת מערכת פריאקשן- אלו הן חלק מן השאלות שיש לברר על פי תהליך איפיון האתר המוגן.
חשוב לזכור כי מסמך NFPA 13 ות"י 1596 בעקבותיו אינו מכתיב בדרך כלל מתי נדרש להתקין מערכת פריאקשן או מערכת רטובה. נושא זה נשאר פתוח להחלטת מתכנן המערכת בכפוף להנחיות הרשות המוסמכת וכמובן לאופי האתר המוגן.
הירשמו עוד היום לניזולטר של SPRINKLEARN מבית ELO, לקבלת רשומות, טיפים, מדריכים ומידע יעיל וממוקד בתחומים שיספקו הגנה אמיתית לכם, למשפחותיכם ולרכושכם.
הבהרה: כל הנכתב בבלוג זה אינו מהווה פרשנות ו/או תחליף לתקנים ישראליים או בינלאומיים או מסמכים מקצועיים ומפרטים טכניים. אין להסתמך על הנכתב בבלוג זה לצורך תכנון או ייעוץ מכל סוג שהוא. ט.ל.ח.
Comments